Aula Medica vinnare av årets stadsmiljöpris, ritad av Wingårdh Arkitektkontor

Inlagt den by & filed under Övrigt.

Solnas stadsmiljöpris går i år till Aula Medica vid Karolinska Institutet. Fasaden i glas sträcker sig spektakulärt ut över Solnavägen intill. Aulan har redan lovordats för sin utformning och utsågs tidigare i år även till ”Årets Bygge” i Sverige.

ykoa31igiou23nnnrttj

– Aula Medica är en magnifik byggnad som genom sitt formspråk tar plats i stadsbilden. Aulans form, färger och uttryck skapar en helt ny byggnadsstil som vi inte är vana att se. Den yttre sidan är spektakulär och husets inre är harmoniskt och skapar ro i själen. Aula Medica är verkligen en värdig vinnare av 2014 års stadsmiljöpris, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Ekegren.

Glas och tegel
Aulan innehåller en hörsal med 1 000 sittplatser, 100 konferensplatser och kontorsarbetsplatser. Den används för föreläsningar, vetenskapliga symposier, större tillställningar och konferensverksamhet. Omkring 90 personer arbetar i byggnaden.

Aulabyggnaden lutar sig ut över Solnavägen och är därmed väl synlig i gaturummet vid entrén till Solna från Stockholm. De nedre våningsplanen är klädda med tegel medan fasaderna i övrigt består av glas. Byggherre är Akademiska Hus och aulan är ritad av Wingårdh Arkitektkontor.

Juryns motivering

En tidlös märkesbyggnad, ensam i sitt slag, med hög kvalitet i gestaltning och utförande. I mötet med 1700-talsgården Stenbrottet skapas en parkmiljö präglad av historia och samtid, faluröda timmerbyggnader samspelar med aulans skimrande volym. Genom att luta sig ut över Solnavägen tar byggnaden plats i stadsbilden och annonserar campusområdet i gaturummet kring Solnavägen.

I juni utsåg stadsbyggnadsnämnden i Solna de tre kandidaterna till årets stadsmiljöpris. Vid nämndens sammanträde igår korades Aula Medica till årets vinnare av priset.